Velg en side

Ronaldo er for mange kjent som verdens beste fotballspiller. Han topper de fleste lister, og er utvilsomt et talent av de sjeldne. Men er det egentlig bare medfødt talent som trengs, eller kan hvem som helst bli best i en idrett?

Mange sportsgrener er enkle å lære seg, men vanskelige å perfeksjonere seg innen – som for eksempel poker, som krever mye trening om man skal bli god. Skal du bli best i poker, må du sannsynligvis trene i hundrevis av timer.

Og nettopp dette går igjen i de fleste idretter. Skal du bli best, ja, så krever det innsats.

Øvelse gjør mester

I de aller fleste idretter vil utøvere på toppnivå ha mange tusen timer med trening bak seg. Dette gjelder enten det er snakk om fotball, sjakk, langrenn, alpint eller sykling.

Ronaldo hadde neppe vært den fotballstjernen han er i dag, om det ikke var for utallige treningstimer. Selv om en sport virker «enkel» å mestre, må man regne med å gi alt man har om man skal bli best.

Man må finpusse på teknikk, strategi og i mange tilfeller også utholdenhet. Og som for alt annet i livet, er det slik at øvelse gjør mester. Jo mer tid du vier til noe, jo bedre blir du.

Kan hvem som helst bli best?

Selv om øvelse kan gjøre de fleste til brukbare idrettsutøvere, er det ikke gitt at man har det som trengs for å bli best. Man bør ha en iboende kjærlighet for det man driver med, og virkelig brenne for idretten.

Har man det kjekt mens man trener – enten det er fotball eller poker – øker sjansen for at man kan bli skikkelig god i det man driver med. Litt av hemmeligheten er altså å finne noe du faktisk trives med.

Samtidig skal det nevnes at noen er «fødte» talenter. Noen er født med den rette fysikken eller skarpheten, slik at de er bedre rustet for å lykkes i en spesifikk sport.

Hvordan ble Ronaldo best?

Ronaldo beskrives gjerne som fattiggutten som lykkes mot alle odds. Ronaldo vokste opp under fattige kår i Madeira, og spilte først organisert fotball som guttunge i Clube Futebol Andorinhas. Allerede på dette tidspunktet var lille Ronaldo best på laget.

Gutten hadde et talent, og hadde store ambisjoner allerede som barn. Han vokste opp i et slitent nabolag, og faren misbrukte alkohol når han ikke trente sønnens guttelag.

Ifølge kilder som var tett på Ronaldo i barndommen, trente han så godt som hele tiden. Han spilte fotball både før og etter skolen, og til og med mens han var på skolen var fotballen hovedfokus. Han spilte enten han var alene eller sammen med andre.

Ronaldo skulket ofte skolen for å satse på fotballen, og mange fortalte han at han sløste bort tiden sin. Det skulle imidlertid vise seg at treningen hadde noe for seg, for Ronaldo ble med årene verdens kanskje beste fotballspiller.

Har Ronaldo medfødt talent?

I tillegg til mye øvelse, er det mange som mener at Ronaldo har et medfødt talent. Han har alltid spilt på en «lett» og god måte, og har alltid vært god med begge føttene sine. Ronaldo har ikke bare teknikken inne, men også kondisjon og koordinasjon.

Samtidig er Ronaldo kjent for å ha et stort konkurranseinstinkt, og han kan gråte om han ikke vinner.

Finn din vei

I de fleste idretter er det helt nødvendig å trene mye for å bli best. Drømmer du for eksempel om å bli like god som Ronaldo på fotballbanen, gjelder det å trene mye fra ung alder.

Det samme gjelder om du drømmer om å bli god i poker eller idretter som krever mer strategi eller intellekt enn fysikk.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at noen har medfødte talenter. Det lønner seg utvilsomt å satse på noe du brenner for, og som du synes er morsomt å trene på fordi det passer deg.

Lykke til!