Velg en side

Skal man bli som Ronaldo, må man ha to spesielle egenskaper:

  • Ekstremt talent
  • Vanvittig treningsvilje

Det er ikke alle forunt å ha de riktige genene for å bli en fotballspiller i verdensklasse, men det er ingen fotballspillere i dag som kun kan gjøre suksess med talent. Man må også være villig til å trene hver dag, alle dager gjennom hele året. Mens venner og kamerater er sosiale og gjør andre ting, må man selv være klar for enda en økt med styrketrening eller løping.

For at man skal kunne nå halvparten så langt som hva Ronaldo har klart, må man perfeksjonere en god del ting.

  1. Styrke

Styrke er viktig og er man ikke sterk i alle ledd, vil man enten ikke klare å utføre det som kreves, eller man vil få skader som kan sette en stopper for karrieren. I Ronaldo sitt tilfelle, er nesten alle deler av kroppen hans gjennomtrent til det ytterste. Derfor har han også nesten aldri hatt lengre skadeavbrekk.

  1. Kondisjon

Fotball krever at man har god kondisjon, slik at man klare å prestere på høyest mulig nivå over 90 minutter. Fotball krever at man kan akselerere når det trengs eller å løpe fort å langt. Mange fotballspillere løper langt over en mil(!) per kamp. Uten kondisjon vil man miste muligheter og kanskje være årsaken til at motstanderne skårer mål.

Disse to tingene er kanskje selvsagte, men det finnes flere ting man bør fokusere på dersom man skal bli en fotballspiller på Ronaldos nivå.

  1. Kosthold

Skal man få best mulig utnytte av trening, bør man spise riktig. Det betyr å få i seg riktige mengder proteiner, vitaminer, fett og karbohydrater, fiber og salter. I tillegg må man få i seg ting som Omega-3, jern, mineraler og folater. Samtidig som man får i seg disse næringsstoffene, må man passe på å få riktig mengde av dem. Variert sunt kosthold inneholder de fleste stoffene kroppen trenger for å trene på høyt nivå, men mange velger å bruke kosttilskudd for å få i seg riktige doser av næringsstoffene, som både gir energi og er byggeklosser for musklene.

  1. Strategisk forståelse

Strategi og taktikk har med psykologi å gjøre. For å takle stress og vanskelige situasjoner, må man klare å skyve problemene unna og finne de riktige løsningene. Mange sier at de fryser til i stressende og avgjørende situasjoner, mens fotballspillere som Ronaldo ikke føler noe stress ved å stå i en finale å skyte straffespark. Noe av dette læres ved erfaring og øving, mens noe av det ligger latent i kroppen og hjernen. Man må derfor øve på å være i stressende situasjoner. Hvordan vet bare Ronaldo selv.

  1. Perfeksjonisme

Ronaldo ble aldri fornøyd før ballen satt i krysset. Av og til kunne han øve og trene helt til han fikk det til. Det kan være at han traff ballen litt feil med foten. Dette oppdaget han, og dermed prøvde han å flytte foten litt. Etter utallige gjentagelser traff han helt perfekt. Derfor er det ikke helt tilfeldig når man ser Ronaldo skyte ballen i mål fra 20 meter. Gjennom perfeksjonisme har Ronaldo blitt så god som han er i dag.

  1. Ydmykhet

Skal man komme langt, må man også erkjenne at noen gjorde fintene før deg, og andre har opplevd de samme tingene som en selv. Er man ydmyk ovenfor oppgavene og situasjonen, vil man vokse mer på det enn å være verdensmester før man begynner. Ved å være ydmyk betyr det at man er fokusert og passer på detaljene.

  1. Søvnrutine

Mange glemmer kanskje det viktigste for å bli en stjernespiller av Ronaldo sitt kaliber. Man trenger hvile og kroppen og hjernen trenger nok søvn. Søvnen må i tillegg være god, altså at man ligger godt, puster godt også videre. Det å stå opp tidlig og legge seg tidlig er den beste måten å få en god søvnrutine som kan gjøre at man blir en verdensstjerne.