Velg en side

Man kan elske ham, og man kan hate ham, men ingen kan nekte for at Cristiano Ronaldo er en av, ja kanskje verdens beste fotballspiller. Det er en glede å se han spille fotball, enten det er hans kraftfulle skuddfot som setter ballen kontant i krysset bak en forvirret keeper, eller det er en av de mange dribleraidene hans utenfor sekstenmeteren. Ronaldo er også kjent for en ekstrem fysikk, og det er her mange av hemmelighetene ligger. Han har en muskulær torso og overkropp, samt kraftige legger som gjør at han kan forsere motstanderne uten problem. For det gir ham en enorm fart som gjør det vanskelig for andre å stoppe han eller ta fra ham ballen. Han har også en mentalitet og en vilje som gjør at han havner i en klasse bare noen få andre fotballspillere har. Hvordan har han fått disse egenskapene og hvordan kan andre trene for å oppnå de samme resultatene?

Overkroppen

Det er bare å se på verdens beste fotballspillere for å se at overkroppsmuskulatur er en faktor man ikke bør slurve med. Det er sjelden man ser fotballspillere med mage eller slappe armer. Det er med denne muskulaturen spilleren klarer å holde motstanderne unna, og komme seg unna dem med ballen fortsatt mellom beina.  For å trene opp overkroppen kan man bruke en rekke styrkeøvelser, men det er viktig at man starter på et overkommelig nivå, for så å øke til så mye man klarer over lang tid. De musklene som det må fokuseres på er:

 • Bryst
 • Triceps
 • Skuldre

Noen øvelser man kan benytte for å trene opp disse kroppsdelene, er benkpress, triceps dips og skulderpress. Når man skal trene styrke må man være konsentrert og tålmodig. Det kan være smertefullt å trene styrke, og derfor er det lett at mange falle ut av treningen. Det er noe ikke Ronaldo gjør. Han trener bevisst og konsentrert hver eneste gang.

Kjernemuskulatur

Alle bevegelser man gjør starter ved at noen få kjernemuskler jobber sammen. Dette kan være magemuskler og lårmuskulatur. For å kunne sparke ballen hardt, hoppe høyt og løpe fort, må kjernemuskulaturen være godt trent. Det er også viktig at man har raske fibre i musklene, slik at man raskt kan skifte tempo, ta ekstrem sats og komme lengre enn de andre. Muskelgruppene man bør trene mye er:

 • Skjeve magemuskler
 • Magemuskler
 • Ryggen

De øvelsene man kan gjøre er vanlige sit-ups i ulike varianter, for eksempel Russian Twist og press-ups. I Russian Twist, har man begge beina i luften, mens man lener seg bakover, og beveger armene fra side til side. Effekten blir enda større om man bruker en vekt i tillegg.

Musklene i bein og legger

Med sterke føtter springer man raskere, hopper høyere og takler enda hardere når det står om gullmedaljen i EM. Det er kanskje ingen hemmelighet at det er viktig å ha sterke føtter i fotball. Jo fortere man kan løpe med ballen, jo bedre er det. Man kan ikke bare ha enorme muskuløse føtter, de må også være raske. Det må også være god balanse mellom beinmuskulaturen og kjernemuskulaturen slik at de jobber godt sammen.

 • Legger
 • Ankler
 • Lår
 • Hamstring
 • Hofte

De øvelsene som tar best på beina, er knebøy og utfall. Med utfall menes at man legger vekten på den foten som er fremst. I armene kan man ha vekter slik at det blir tyngre.

Selv om Ronaldo er veldig sterk, så er det ikke noe som har kommet av seg selv. Gjennom hele barndommen har han lagt et godt grunnlag for at kroppen hans skulle bli slik den er i dag, og gjennom systematisk trening i voksen alder, har han bevisst trenet seg opp til å bli en utrolig veltrent fotballspiller. Styrken kan være hans hemmelige våpen til all den suksessen han har hatt.

Russian Twist