Velg en side

Portugal har opp gjennom tidene fostret mange brilliante fotballspillere. Av de største kan nevnes Eusebio, Néné Baptista, Torres, Meireles, Nino Gomes og Figo. Alle har gjennom tidene utmerket seg med utrolige ferdigheter og fantastiske karrierer både på landslag og på klubblag. Men det er kun Ronaldo som har klart å vinne et mesterskap med landslaget, nemlig EM i Frankrike 2016.

Cristiano Ronaldo er en eminent spiller med enorm kraft og utholdenhet. Hans posisjon er venstreving, hvor han kommer i posisjon til å score med sin hurtighet og farlige finter. Hans blendende teknikk gjenspeiler seg både i hans suverene statistikk og hans anerkjennelse verden over.

Som 13 åring ble Ronaldo hentet inn til Sporting Lisboas ungdomsakademi etter å ha utmerket seg i kamper og trening på aldersbestemt nivå i flere år. Da han var 17 år var han fast inventar på A-laget til laget som herjet øverst på tabellen i Portugal i flere sesonger. Spesielt i de årene Ronaldo var der, da vant de serien to ganger.

Etter en treningskamp mot selveste Manchester United i 2003, var den fremadstormende spilleren på alles lepper. Og det gikk ikke lenge før Sporting og United hadde en overgangsavtale klar. Han var nå 18 år, og nå skulle virkelig karrieren skyte fart.

2003-2009: årene i Premier League

Ronaldo ble raskt en elsket spiller for ”the red Devils” på Old Trafford. Spilleren imponerte men laget var i et generasjonsskifte og resultatene lot vente på seg, selv om FA-cupen ble sikret året etter. I årene 2007-2009 vant klubben serien, samtidig som de klatret helt til topps i Mesterligaen i 2008. Alt så rosenrødt ut da Ronaldo i det 26. minuttet scoret på hodet etter et flott angrep fra høyreflanken.

Men denne dagen skulle bli mer nervepirrende enn Ronaldo kunne ønske. For Chelsea utlignet og kampen ente 1-1. Da Ronaldo skulle ta straffe nummer tre ble nervene for store. Han bommet. Et nølende og dårlig straffespark. Nervene lå på utsiden av draktene, da Joe Terry kunne avgjøre det hele. Men han sklei og skuddet går langt utenfor. Da Anelka bommer på det sjuende straffesparket, kan Ronaldo og de andre slippe jubelen løs. For Ronaldo selv ble det en tårevåt og følelsesladet kveld.

Ronaldo blir en av de kongelige

I 2009 skriver han under for Real Madrid og blir den dyreste spilleren verden hadde sett til da. For over 800 millioner kroner skulle eventyret fortsette i den spanske hovedstaden. Og det er her han virkelig skal gå inn i historien som en av verdens beste spillere. Etter åtte sesonger i Los Blancos, med sine hvite drakter, passerer Ron 400 scorede mål. Dette har han prestert på 360 kamper. Han har scoret 19 hattrick for klubben som han fortsatt spiller for. Med Real Madrid har han tatt vunnet serien 2 ganger, kongecupen 2 ganger og Mesterligaen hele 3 ganger. Han har vunnet VM for klubblag 2 ganger.

Endelig et landslag som vinner

Portugal har vært et lag som alltid kjemper med de store uten å nå helt opp. Men med Ronaldos påvirkning på laget har de nå endelig funnet resepten. Det ble sølv i EM på hjemmebanen i 2004, og i 2016 gikk de helt til topps etter å ha slått hjemmefavoritten Frankrike, 1-0 etter ekstraomganger. Det var enorm glede og lettelse i Lisboas gater denne kvelden da landslaget deres endelig tok hjem pokalen. Ronaldo er i så måte også i en egen særklasse her, som har scoret mål i alle de fire EM som han har deltatt i.

EM er nest øverste nivå for landslagene, og nå må neste mål bli VM. Første sjanse kommer allerede neste år, da VM skal arrangeres i Russland. Men da må de først kvalifisere seg. Så langt ser det greit ut, med tre poeng opp til Sveits som leder gruppe B.

Så vi vil nok få se den elegante portugiseren også i dette mesterskapet.