Velg en side

Nye navn på fotballspillere er alltid morsomt å få med seg og diskutere med venner. Det har i moderne fotball vært ikke en fantastisk spiller med navnet Ronaldo, men to. Den ene er den vi kjenner fra Real Madrid og Portugal landslag i dag, med fornavnet Cristiano. Hele navnet lyder Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Mens den andre er en brasilianer med det klingende navnet Ronaldo Luiz Nazario de Lima. Hans storhetstid var årene i Barcelona, Inter og Real Madrid mellom 1996-2007.

De er født med 9 års mellomrom, noe som gjør at de er spillere av hver sin tid. Det som gjør det spesielt er at de begge regjerte på banen som en av verdens beste fotballspillere i hver sin tid.

Ronaldo fra Brasil versus Ronaldo fra Portugal

Starten:

*Etter å ha vokst opp i Rio de Janeiros gater og spilt fotball på Cruzeiro, gikk veien videre til en typisk europeisk bakgårdsliga og klubben PSV Eindhoven. Bare 18 år gammel. Her skåret han 42 mål på 46 ligakamper og ble oppdaget for fullt av interesserte agenter.

*Portugals Ronaldo startet sin karriere i et annet bakgårdsland, hjemlandet Portugal og klubben Sporting. Han hadde gjort seg bemerket i flere år allerede.

Kjøpt opp av storlag:

*Etter sine prestasjoner på banen tok det ikke lang tid før Barcelona stod og banket på døra. På en sesong puttet unggutten 34 mål på 37 ligakamper (47 mål på 49 offisielle kamper).

*Etter en treningskamp mot Manchester United, ble Sir Ferguson så imponert at han kontaktet lagledelsen til PSV for en avtale. Bare 18 år gammel signerte han for ManU. I årene 2003-09 spilte Ronaldo nesten 200 ligakamper og skåret 84 mål for de røde djevlene.

Skifte beite:

*Den tidligere Ronaldos karriere var turbulent. Etter bare en sesong i Barcelona, forlot han dem til fordel for Inter Milan. Det gikk fantastisk og i 1997/98 vant han og laget Europa League (den gang UEFA Cup), da de knuste erkerival Lazio. Året etter skadet han seg, og i comebacket slo han opp skadet i kneet. Da ble lite fotball før han var tilbake på landslaget i VM 2002. Og for et comeback det skulle vise seg å bli. Etter fem år i Inter, skulle han bli Real Madrid-spiller i 5 år og en sesong i AC Milan, før karrieren begynte å gå mot hell.

*Ronaldo i Manchester gjorde fort suksess for de røde og ble fast inventar i laget som hadde vært gjennom et generasjonsskifte. De første sesongene var turbulente, men Ronaldo kjempet seg gjennom motgang som dårlige resultater, krangling med motspillere og en antatt voldtektsanklage og ikke minst farens død. Det ble ikke bedre av sine interne disputter med yndlingen Rooney under VM neste år, men tross ryktene om overgang til et annet lag, fikk Ronaldo igjen varm velkomst tilbake på engelsk jord og det var veldig bra. For Ronaldo storspilte gjennom hele sesongen og laget tok igjen tilbake gullet og han selv vant flere kåringer. Neste sesongen ble enda bedre med seriegull og Champions League gull, samt UEFAs gullstøvel.

I 2009 gikk Ronaldo til Real Madrid, et etterlengtet skifte. Karrieren til Real Madrid-drakta har vært uten sidestykke i historien, med to seriemesterskap, to cupmesterskap, tre Champions League mesterskap, to UEFA supercup og to seire i VM for klubblag.  Har står oppført med 285 mål på 265 kamper. Karrieren er enda ikke over.

Ronaldo har to VM-gull med Brasil og haugevis av mål på landslaget, mens Ronaldo endelig fikk sitt gull med Portugal i EM i Frankrike 2016.

Det er ingen tvil om at det er to helt unike fotball-spillere, med samme navn. Begge snakker portugisisk og begge har store karierer i Spania. Men hvem som er best er opp til noen andre å avgjøre.