Velg en side

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveireo, bedre kjent som den portugisiske fotballspilleren Ronaldo, ble født den 5. februar i 1985. Ronaldo spiller hovedsakelig på Real Madrid CF, en spansk fotballklubb, men han er også kaptein for hjemlandet sitt landslag. Han blir, av mange, omtalt som en av verdens beste fotballspillere. Han spiller først og fremst ving, men spiller også på midtbanen til tider. I 2008 vant han Gullballen: en pris for årets spiller i Europa.

Karriere

Allerede som fireåring, begynte Ronaldo å spille fotball og hans første klubb var Andorinha. Da Ronaldo hadde fylt 10 år, ble de rundt han oppmerksomme på talentet hans. som trettenåring ble han kjøpt opp av klubben til hovedstaden, etter at han prøvespilte for dem. Ronaldo hadde det tungt og ble mobbet den første tiden i Lisboa. De andre guttene mobbet han på grunn av dialekten hans, noe han tok veldig tungt. Allerede på 16 år var han den første spilleren i klubbens historie til å spille på alle aldersbestemte lag over 16.

Da Manchester United spilte treningskamp mot Sporting Lisboa i 2003, imponerte Ronaldo motstanderne så mye at det ikke lenge etter ble klart at han skulle signere for  Manchester United. Fra å tjene skarve 3000 kr i uken, kunne han nå begynne å tjene nesten 300 000 kr i uken.

Manchester United

Ronaldo ble utdelt draktnummer 7 da han kom til United, noe han egentlig ikke hadde lyst til da det nummeret tidligere hadde tilhørt United-helter. I en hjemmekamp mot laget Bolton i 2003, fikk Cristiano Ronaldo sin debut og imponerte publikumet veldig. Når Manchester United møtte Arsenal samme år, ble Ronaldo innblandet i det som blir kalt for «slaget om Old Trafford,» og jammen kokte det over for flere spillere etter kampen. Ronaldo ble senere bøtelagt med 50 000 kr, og fikk i tillegg en advarsel. Cristiano Ronaldo skåret 8 mål på 39 kamper i løpet av hans første sesong med Manchester United. Han ble også kåret til sesongens beste spiller på grunn av innsatsen sin.

Hans neste sesong ble en nedtur og han ble sittende igjen med ni mål i løpet av 50 kamper. I 2005 ble Ronaldo arrestert på grunn av anklager på at han hadde voldtatt en kvinne. Ronaldo, som nektet for anklagene, fikk full støtte fra klubben og saken ble droppet måneden etter. En blanding av det han hadde vært igjennom og farens død, gjorde at Ronaldo hadde det veldig tøft mot slutten av året. Til tross for dette, kom han sterkt tilbake på nyåret og skåret hele seks mål på fem kamper. I hans tredje sesong i Manchester endte han opp med 12 mål, og han ble også kåret til «Special young player of the year» av fotballtilhengere verden over.

Landslagskarriere

Ronaldo deltok i EM i 2002 for U-17, men han spilte også for U-18 og U-21. I fotball-EM i 2004, møtte Portugal hjemmelaget Hellas, og det endte med tap for Portugal. Dette var veldig pinlig for portugiserne, som var store favoritter på forhånd. Laget hans gikk derimot videre etter seier mot både Russland og Spania. Ronaldo spilte svært bra i den avgjørende kampen mot det spanske landslaget. Portugal møtte England i kvartfinale, og det endte med seier etter at England bommet i straffesparkkonkurransen. I semifinale møtte de Nederland, hvor de vant 2-1 blant annet fordi Ronaldo headet ballen i mål etter 26 minutter. Portugiserne skulle igjen møte grekerne, denne gangen i finalen, men igjen ble det et bittert tap for Portugal. Ronaldo var opprørt etter kampen og mente at grekerne ikke spilte «fin» fotball og hadde en bare én sjanse som de skåret på.

Det var ikke rart at han var klar for å skifte beite. Han gikk videre med karrieren til Real Madrid, og gjennom noen fantastiske år i klubben med flerfoldige titler, klarte han til slutt å ta landslaget helt til topps i EM 2016.