Velg en side

Cristiano Ronaldo har aldri hatt en enkel vei til suksessen han kan nyte i dag. Vanskelige oppvekstsvilkår, med en alkoholisert far og turbulent ungdomstid, gjorde at Ronaldo ikke fikk sakene lagt fram på et fat for han.

Det skulle både litt flaks til og utrolig hard trening til for at Ronaldo kunne regnes som verdens beste fotballspiller med Gullstøvelen som vitnesbyrd.

Ronaldo kom seg til Sporting Lisboa, og spilte noen kamper for A-laget, men like viktig ble den nye landslagstreneren Luis Filipe Scolari.

Luis Filipe Scolari

Den brasilianske treneren hadde en lang karriere som fotballspiller og trener for en rekke landslag og klubblag på sin merittliste. Han kom fra trenerjobben i Brasil, der han tok laget til gull i fotball-VM 2002. Fotballfans som har fulgt Scolari, og tippet på seier til lagene hans på diverse tippesider, har gjort det bra, mannen er genial.

Scolari hadde et godt forhold til Ronaldo helt fra starten av, og det er ikke umulig at han kan ha hatt innvirkning på Ronaldos overgang til Manchester United i 2003, eller hans neste steg som var Real Madrid. Men Scolari hadde en mytisk autoritet og videreførte sine kunnskaper om kinesisk militærstrategi og kunst, samt brasiliansk kampånd inn i spillergruppene. Noen mener han ligner på skuespilleren Gene Hackman, eller gangsteren Don Vito Corleone fra Gudfaren-filmene.

Scolari fikk også det beste ut av sine spillere, og allerede i første forsøk gikk laget til finalen, men et heller uventet tap for Hellas gjorde at portugiserne måtte vente enda noen år på sin gullmedalje i et mesterskap. Ronaldo var nå etablert i Manchester United, og her var det en annen manager som ville ha noen ord med i laget.

Sir Alex Ferguson

For det var ikke hvem som helst som hadde blitt inspirert av ungguttens ferdigheter. Den skotske treneren startet sin trenerkarriere i Manchester United i 1986. Sir Alex Ferguson var en manager som kunne oppdage talentene, og han likte gjerne sjenerte unge gutter, med fantastiske talent (slik som blant andre David Beckham, Nicky Butt, Phil Neville og Paul Scholes), som skulle bli hans frontkjempere i kampen om nok en seier, et nytt gull og en ny historisk bragd. Da Cristiano signerte sommeren 2003, var det mange skadede spillere på laget. Men Ferguson så potensialet i Ronaldo, som ble en del av den nye førsteelleveren. Wayne Rooney ble også en spiller Ferguson tok inn i varmen, selv om spillere som Ole Gunnar Solskjær fremdeles regjerte. Ferguson fikk med seg 13 ligatitler med Manchester United, og 38 titler totalt, før han la opp som trener i 2013.

Ronaldo tok turen til ”galacticos”

Det var chileneren Manuel Pellegrini som var manageren som hentet Ronaldo til Real Madrid. Men det var nå like mye Ronaldos ønske som gjorde han til Real Madrid-spiller, enn at manageren hadde noen innvirkning på overgangen. Den store klubben hadde nettopp gjennomgått store omveltninger på grunn av korrupsjonsanklager, og hele situasjonen i laget var vanskelig. Men da Jose Mourinho tok over året etter, fant lagspillerne og klubben sitt gamle alter ego. Portugiseren med stor suksess allerede i ung alder som trener, fikk nå sitt yndlingsbarn som spiller, nemlig landsmannen Cristiano Ronaldo. Mourinho hadde tidligere ledet Porto helt til topps i den gjeveste ligaen og gjorde Chelsea til et lag man måtte regne med. Men portugiseren krever mye av seg selv og sitt lag og etter en noe skuffende sesong i 2012/13 gikk Mourinho videre. Rådene og samtalene med Ronaldo var alltid fruktbare og han har mye å takke den eksentriske manageren, som senere skulle ta over Manchester United.